NIGREDO: Spoločnosti chýbajú rituály !!!


Áno. Spoločnosti chýbajú rituály, ceremónie, obrady - iniciačné, prechodové a oslavné. Miesto momentálnych - "poďme to zapiť" chýba v spoločnosti "cesta muža" a "cesta ženy". Chýba možno aj preto, že o tom nemá väčšinová spoločnosť ani poňatia. Pozrime sa na to, čo sa pokladá za vrchol ideálov - vykariérovaná celebrita, alebo vrcholový manažér, ktorý má vymakané telo, 4 ferari, je dobrý otec a vo voľnom čase má 5 dalších koníčkov.

Tiež sa vôbec nie je čomu diviť, že si mladí ľudia vyberajú nezmyselné vysoké školy, ktoré im nič nehovoria. Nevedia, čo ich skutočne baví. A tak po škole zažijú najväčšiu dezilúziu, chodia do práce jak zombie a pracujú len pre peniaze. A nevedia, čo je "ich", nevedia, čo je ich vášeň, kde je ich srdce. Pretože chýbajú rituály, chýbajú cesty, cesty dovnútra.

(Z knižky - Spirituálne praktiky ninjov - Majstrovstvo 4 brán k slobode - Ross Heaven)

"Since we in the modern world no longer have such initiations, we never have the opportunity to pass through these gateways and so we remain stuck, experiencing only the negative or shadow sides of these four states—not courage but fear; not power but powerlessness; not clarity but confusion; and, in place of a natural zest for living, soul fatigue—a sort of existential boredom or giving up on life. These four shadows are our greatest enemies to love, liberation, and happiness."

Preklad: "Pretože my v modernom svete už nemáme takéto iniciácie, nemáme príležitosť prejsť cez tieto brány a sme zaseknutí, zažívame len negatívne alebo tieňové strany týchto štyroch stavov - nie odvaha, ale strach; nie moc ale bezmoc; nie jasnosť ale zmätok; a namiesto prirodzenej radosti zo života, duševné vyčerpanie - druh existenciálnej znudenosti a zanevrenie na život. Tieto štyri tiene sú našimi najväčšími nepriatelmi k láske, oslobodeniu a šťastiu.

V rôznych tradíciách - napríklad šamanizme, alchýmii, východných náukach alebo u kmeňových národov predchádza vstup do dospelosti nejaký rituál spojený so smrťou. V alchýmii sa táto prvá fáza volá Nigredo - zčernanie. Dalo by sa povedať, že je to smrť starého života, starej osobnosti a doslova zhorenie toho, čo sme si mysleli, že je podstatné. Zhorenie všetkého, čo nám bráni bráni byť skutočným "ja". Alchymista často šiel niekde na samotu, do jaskyne, alebo do lesa, aby sa spojil s niečím hlboko uprostred jeho bytosti. Aby odstránil impulzy vonkajšieho sveta, odpútal sa od všetkých "dôležitostí" materiálneho sveta a našiel svetlo v sebe. (viac o alchýmii v článku 4 kroky alchymistickej transformácie)

V istej formy je toto uskutočnené, keď človek začne cestovať predtým, než si vyberie, ako sa bude realizovať vo svete. Vtedy sa mu perspektíva rozšíri: vidí, že svet je väčší, ako si myslel, a vidí, že koľko ľudí, toľko pohľadov. Naši predkovia tiež niekedy chodili na "skusy", ako sa traduje v rôznych rozprávkach a textoch - vzali batôžok s ponožkami a štyrmi jablkami a šli, kam ich srdce volalo. Bez akéhokoľvek očakávania, v dôvere, že život je väčší ako plány v ich hlave.

Rôzne prírodné národy majú rituál, kde je mladý muž predvedený na okraj dediny - tam mu celé osadenstvo začne nadávať a pľuť na neho (aby stratil seba-dôležitosť a získal pokoru) a potom ho čaká niekoľko týždňov žitia o samote v lese. Kogi - tradičná šamanská spoločnosť z hôr Sierry Nevady v Kolumbii vyberá malé deti a vyvolení dostávajúú od narodenia šamanský tréning. To znamená - prvých, kde 18 rokov života, dieťa žije v tme. A tak kanály percepcie má zachované a vidí do sveta duchov. To je samozrejme trošku väčšia oddanosť. Rôzne podobné veci dnes vznikajú už aj u nás - pobyt v tme.

A nakoniec sú to samozrejme iniciácie so silovými rastlinami - Ayahuaska (o mojom zážitku s Ayahuaskou napíšem článok), Iboga a iné. To, čo je pre mňa veľká výzva, je šamanský prechodový rituál pochovanie zaživa na noc (ktorý som absolvoval sám na 1 hodinu; napíšem o tom samostatný článok)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára